Vilka ligger bakom Mantas?
Denna hemsida handlar om S*Mantas kattuppfödning. Den som vill, är alltid välkommen hem till oss för att besöka oss och våra underbara katter.

Min man Janne skaffade sig huskatten Lilleman (ca 9 kg tung, utan fett) från kattvärnet 1986. Då vaknade mitt kattintresse, efter många år i hundvärlden. Jag tittade i kattböcker och fastnade för Maine Coon, som naturligtvis inte fanns att köpa i Sverige vid denna tid, så det fick bli en Norsk Skogkatt istället. Eftersom jag helst ville ha Maine Coon, blev det bara två kullar innan jag på allvar började att leta i England efter Maine Coon (1987). Jag lyckades hitta några uppfödare i England, genom mina tidigare hundvänner där, som var villiga att sälja katt till Sverige. 1988 kom den första hanen, som min kompis Gull-Britt köpte, strax därefter kom 3 honor, varav jag behöll den ena. Gull-Britt och jag, startade rasringen Maine Coon Katten 1989, en klubb som fortfarande existerar.

1995 var året då vi i Sverige kunde börja åka ut i Europa och ställa ut våra katter. Vi anmälde vår vackra MCO-hona Mary till världsutställningen i Lissabon, Portugal. Vi var de enda svenskar med katt där. Vi utställare hedrades med att man spelade en snutt av alla deltagarnas nationalsånger, så vi fick höra den svenska också, det kändes stort. 1997 hade vi vår sista MCO-kull. Luften hade gått ur oss efter 16 kullar och vi hade ganska många katter, så vi bestämde oss för att ligga lågt ett tag. På den vägen har det varit sedan dess. Nu har det gått några år utan uppfödning och vi känner att vi gärna vill tillhöra skaran kattuppfödare och utställare igen. Denna gång startar vi med en för oss ny ras, Sibirisk katt och har nu utökat med Neva Masquerade.

Både Janne och jag har naturligtvis starka känslor för Maine Coon, så vi har skaffat oss en maskot (MCO), det är vår underbara Mulle. Vi har också blivit med huskatt igen. Han heter Guldus, som flyttade in till oss 2007, mitt under en snöstorm, efter att ha blivit utslängd av sin tidigare ägare.

Vi har under året som gått (2009) varit med och startat ännu en ny rasring, tillsammans med en trevlig skara entusiaster det är www.signeringen.se, där jag Ulla just nu är med i styrelsen. Den klubben ska arbeta för att den Sibiriska katten och Neva Masquerades ska godkännas som tillhörande samma ras.

S*MANTAS uppfödning startade i SVERAK 1988-09-06.
2009 Godkänndes uppfödningen av Länsstyrelsen
2009 Genomgick vi kursen Diplomerad Uppfödare i SVERAK

Hälsningar till alla gamla och nya vänner
Ulla och Janne